Höjda priser på svensk klassiker

Idag firar vi i Sverige Köttbullens dag. Den klassiska färsprodukten har även den påverkats av inflationen och de höga matpriserna. 

Köttbullar introducerades på svenska julbord i början av 1970-talet och har sedan dess haft en starkt tradition i landet. Även om köttbullar förekommer i många olika matkulturer med olika variationer så är Sverige globalt starkt förknippad med den och svenskarna köper stora mängder köttbullar årligen.

Men även köttbullar har drabbats av inflationsvågen som råder i Sverige och världen under 2022. Appen Foodrunners som jämför olika priser på livsmedel har valt att titta på en klassisk produkt, Scan’s delikatessköttbullar 450 gram. 

– Scan’s delikatessköttbullar säljs över hela Sverige och gav oss ett stort dataunderlag. I vår undersökning valde vi ut 902 butiker över Sverige och valde att titta på inflation, medelpriser geografiskt och även vår kärngren, priselasticitet mellan butiker, säger Michael Kärrberg, VD på Foodrunners. Scan’s produkt har i snitt ökat med 16,3% i pris mellan vecka 1 & vecka 30 år 2022.

– Högsta snittpris fanns Robertsfors, Bengtsfors och Älvkarleby

– Lägsta snittpris fanns Salem, Allingsås och Klippan

Snittpriset i de dyraste områderna var 59,71 kronor medan snittpriset i de billigaste områderna var 49,93 kronor, en skillnad på 19,6 procent på samma vara.  Snittpriset mellan kedjorna varierar också. COOP har i snitt haft de högsta priserna, ICA Maxi och Willy’s återfinns som billigast i snitt sett över Sverige. 

Foodrunners uppdrag är att hjälpa konsumenter att hitta bättre produkter och priser i livsmedelshandeln