Matvanor åter före pandemin

Svenskarnas matvanor har i viss mån börjat gå tillbaka till hur de såg ut före pandemin. Och spaghetti och köttfärssås är fortfarande den vanligaste rätten till vardags. 

Matkommunikationsbyrån Food & Friends har presenterat den årliga Matrapporten kring svenskarnas matvanor. 

– Det råder mycket osäkerhet bland konsumenterna just nu och vi står på många sätt inför ett vägskäl kring vad vi kommer att välja att äta framöver, säger Pontus Dahlström, projektledare på Food & Friends. 

Till viss del har matvanorna börjat gå tillbaka till hur de var före pandemin, bland annat så har köttkonsumtionen börjat gå ner något igen.   

– Under pandemin slutade vi att dra ner på köttkonsumtionen, men nu ser vi en avmattning kring hur man tänker där. 23 procent av svenskarna planerar att äta mindre kött framöver medan 60 procent tänker fortsätta att äta ungefär som vanligt, säger Pontus Dahlström.

Priset på maten har blivit en viktigare faktor under det här året, lågpris-emv och basic-produkterna har ökat, 23 procent av de tillfrågade tror att priserna att kommer öka med mer än 20 procent under resten av året.  Svenskt ursprung är den viktigaste egenskapen när vi väljer livsmedel. 

– Detta handlar främst om trygghet, men vi köper också svenskt för att gynna de svenska bönderna och 70 procent av konsumenterna är också beredda betala mer för att gynna svenska produktion, säger Pontus Dahlström.  

En förändring i mönstren är också att svenskarna börjat återgå till att handla mer mat i de fysiska butikerna, 32 procent uppger nu att de gör det tre gånger i veckan eller mer vilket är en tydlig ökning jämfört med 2021.

//

Vardagstoppen: 

1. Spaghetti och köttfärssås. 2. Pasta. 3. Kyckling med tillbehör. 

Helgtoppen: 

1. Fredagstacos. 2. Biff. 3. Pizzza. 4. Kyckling. 

Årets trendrätt blev precis som 2021 pokebowl med sushi på andra plats.