Var tredje överstiger rekommendationer om kött

Trettio procent av svenskarna överskrider Livsmedelverkets rekommendationer om ett maxintag på 500 gram rött kött i veckan, det visar en undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna. 

Undersökningen gäller konsumtionen av kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. 38 procent av männen och 21 procent av kvinnorna uppger att de överskrider rekommendationerna. Det är personer i åldrarna 35-55 som äter mest kött, 93 procent av svenskarna äter kött varje vecka. 

– Vi ser en trend mot en mer medveten konsumtion av kött, samtidigt är det viktigt att de som ligger över maxgränsen förstår att det kan medföra vissa hälsorisker. Man kan äta kött flera gånger i veckan, men dеt är viktigt att tänka på mängden. Ett bra sätt att minska på den utan att det märks är att t. ex. dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter eller linser, fylla köttgrytan med rotfrukter o.s.v. Att se det röda köttet mer som ett tillbehör istället för en huvudingrediens är en bra start, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna. 

Trots att många svenskar äter för mycket rött kött så visar samma undersökning att drygt var fjärde dragit ner på köttkonsumtionen det senaste året. Detta märkt tydligast i åldersgruppen 56–79 år där 34 procent minskat på köttintaget, jämfört med gruppen 35–55 år (24 procent) och 18–34 år (24 procent). Något fler kvinnor (29 procent) än män (27 procent) äter mindre kött nu än de gjorde förra året.

På frågan vad svenskarna oftast ersätter chark och rött kött med svarar flest fågel (52 procent), fisk (50 procent)) och grцnsaker (39 procent)). Baljväxter (26 procent)) och veganska substitut som sojafärs och quorn (21 procent)) är andra populära alternativ till det röda köttet.