Jessie Sommarström Årets Kock

Det blev Jessie Sommarström som vann finalen av Årets Kock och nu kan hon titulera sig svensk mästare i professionell matlagning. Hon blev den första kvinnan att vinna tävlingen på 34 år.

– Detta har länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga. Jag är fantastiskt glad och jag hade aldrig lyckats om det inte varit för min familj, vänner och min arbetsgivare, sa en segerrusig Jessie Sommarström efter tävlingen. 

Under finalen tävlade de åtta finalisterna först i två olika moment. Det första uppdraget var att servera tre kanapéer varav en skulle vara baserad på bröd, stärkelse eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. Den andra uppgiften var att laga en varm huvudrätt med lammsadel som huvudråvara. Uppgiften var inspirerad av kändiskocken Karin Fransson och hur hon brukade tillaga sitt lamm pä Hotell Borgholm. Dessa båda uppgifter fick finalisterna ta del av redan under augusti månad.

Efter de två inledande momenten fick efter utslagning fyra av kockarna fortsätta att tävla. Jessie Sommarström, Oskar Persson, Ola Wallin och Anton Kardell tog sig vidare och fick tillaga två rätter med kummel som huvudingrediens – en förrätt i form av en buljong och en varmrätt där fisken skulle vara i fokus. Där blev det till slut Jessie som drog det längsta strået. Under hela tävlingsdagen vann eller kom hon tvåa i alla moment.

Vid prisceremonin på Annexet i Stockholm fick hon ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor. Jessie Sommarström är 43 år och detta var hennes andra final i Årets Kock, Till vardags jobbar hon som kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.