Köttbullen lanseras som kosttillskott

Under vecka 40 driver Sveriges Grisföretagare en kampanj i Stockholms tunnelbana där köttbullen lanseras som en motvikt till kosttillskott. 

Kampanjen som går under parollen SweDish Pork är tänkt att skapa en diskussion kring vad miljoner svenskar stoppar i sig dagligen – och vad konsumenterna egentligen vet om dessa piller, pulver och kapslar. I en färsk undersökning, gjord på uppdrag av Sveriges Grisföretagare, anger 26 procent av kvinnorna att de äter kosttillskott varje dag och 27 procent ibland. Bland männen äter drygt 18 procent tillskott på daglig basis och 26 procent svarar ibland. Personer under 45 år är mer positiva till kosttillskott än äldre, och bland de som äter varje dag har en stor andel högre utbildning än gymnasiet. Majoriteten av dem bor i storstad, större städer eller i anslutning till dessa. På landsbygden konsumeras minst.

— Vi vill belysa det problematiska i trenden att ta bort ett av våra mest näringstäta och beprövade livsmedel och byta ut det mot piller, pulver och kapslar som vi har väldigt låg kunskap om. Framför allt kring vilka konsekvenser det kan få på hälsan på längre sikt. Det är förvånande att så många äter kosttillskott när Livsmedelsverket och bred forskning visar att de allra flesta inte behöver det om man äter en varierad kost, säger Mattias Espert, grisbonde och ordförande för Sveriges Grisföretagare.

Espert menar att konsumenterna behöver få mer kunskap för att kunna ta kloka beslut kring sin kost.

— Vi svenska grisbönder eftersträvar inte att alla ska äta stora mängder kött utöver Livsmedelsverkets rekommendationer, utan förespråkar att lägga till en del kött till den växtbaserade tallriken. Då kan man vara säker på att få i sig många viktiga näringsämnen på ett enkelt och välbeprövat sätt. Vi hoppas att konsumenterna inser värdet i detta när bristerna – och riskerna – med kosttillskott kommer upp till ytan.