Mindre portioner och större fokus på god mat

– Inflationen och konsumenternas önskan om kvalitet har tillsammans skapat nya trender som livsmedelsindustrin måste anpassa sig till. Det säger Lars Olsgaard, som varit vd för Nemco AB i många år.

Nemco deltar i branschmässan Chark-SM 2022 och kommer att visa besökarna lösningar som är baserade på både nuvarande och framtida trender.

– Inflationen har gjort konsumenterna mer prismedvetna. Men även om det är inflation och konsumenterna, enligt en rad studier, köper mer till rabatterade priser ser vi också indikationer på att konsumenterna fortfarande vill ha mat av hög kvalitet. Vissa dagar väljer man billiga produkter, men man vill inte helt avstå från den godaste maten. Därför är trenden nu att allt blir mindre. Konsumenterna söker spännande och god mat och prioriterar smak framför kvantitet. Konsumenterna vill ha mat som är vacker att titta på och som doftar och smakar gott. De vill ha mat som är en upplevelse för alla sinnen, säger Lars Olsgaard.

Han menar att livsmedelsindustrin nu måste anpassa sig till en ny verklighet där kvalitet och sensoriska upplevelser är viktigare än volym. Som exempel på trenden nämner Lars Olsgaard beef haché, som håller på att växa fram som ett gourmetalternativ till den traditionella hamburgerbiffen. Här är Nemco leverantör till den nordiska livsmedelsindustrin av beef haché-formaren BF 255 från den tyska tillverkaren Vemag Maschinenbau.

– Men beef haché är ingen engångsföreteelse. Det kommer att finnas mycket mer av det här slaget även i andra produktkategorier. Ett exempel är ultratunt skivat kalvkött, där hinnan tagits bort. 

På Chark-SM kommer Nemco bland annat att fokusera på korv i alginatskinn. Inom detta område har Vemag skapat ett unikt instrument där alginatskinnet extruderas i flytande tillstånd runt fyllningen i en och samma process. Detta resulterar i en produkt med växtbaserat alginatskinn och en fyllning som är smakrik utan påverkan av manuell portionering.

– Vi ser fram emot att få träffa kunder och affärspartner i vår monter. Vi är redo att leverera lösningar som möter konsumenternas önskemål om mat som är mindre, snyggare, godare och förpackad i förpackningar som är skonsamma mot miljön, säger Lars Olsgaard.

Nemco deltar i mässan Chark-SM 26 – 27 oktober och finns i monter nr. 29.