Saltat på krogen och i snabbmaten

Maten från restauranger eller snabbmatställen innehåller ohälsosamt mycket salt, det menar Livsmedelsverket efter analyser av lunchrätter från butiker, snabbmatställen och lunchrestauranger. 

Livsmedelsverket har analyserat ett hundratal vanliga lunchrätter från livsmedelsbutiker, både färska och frysta, luncher från snabbmatställen och dagens lunch på några lunchrestauranger. Generellt har färdigrätterna från butik mindre salt i än i luncherna från restaurang och snabbmatställen. 

– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Rätterna från butiker innehöll i genomsnitt 3,2 gram salt per portion medan snabbmaten innehöll 5,4 gram och restauranglunchen 4,8 gram salt per portion. De nordiska näringsrekommendationerna ligger på högst 6 gram salt per dag, och om det fördelas på tre måltider finns det plats för ungefär 2 gram salt i lunchen. Men det mesta saltet kommer från maten vi köper kommer inte bara i färdigrätter och restaurangmat utan även från kött- och charkprodukter, bröd, ost och halvfabrikat.

– Vi har vant oss vid att det ska vara mycket salt i maten i Sverige, och som konsument kan man inte göra så mycket åt det när maten man köper redan är rejält saltad, säger Åsa Brugård Konde. 

Sedan 2017 deltar Livsmedelsverket tillsammans med bland annat branschorganisationerna Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel, Kött- och charkföretagen (KCF) och Sveriges Bagare och Konditorer i det Vinnovafinansierade projektet ReduSalt. Syftet är att ta fram en modell för ett svenskt saltsänkningsprogram och att utveckla tekniker för att kunna sänka salthalten med bibehållen smak och kvalitet.