Första Styckar-SM någonsin avgjort

Den 27 oktober avgjordes för första gången Styckar-SM i Göteborg. Daniel Tunner från Mårtenssons Partiaffär i Stockholm var den som var vassast med kniven. 

Enligt domarna utförde Daniel Tunner uppgiften att stycka en halv gris bäst av de sex tävlande. Domarnas motivering: ”Med ett stort lugn, till synes en tydlig strategi som dessutom följdes i kombination med en mycket stor yrkesskicklighet och noggrannhet utser vi Daniel Tunner till vinnare i Styckar-SM 2022.” 

Till den här första upplagan av Styckar-SM bjöds bara sex slakt- och styckningsföretag för griskött in till tävlan, tanken är att tävlingen ska utvecklas och att fler företag och styckare ska kunna vara med i framtiden. Styckar-SM genomförs bland annat för att höja statusen på yrket. 

– Det råder stor brist på styckare i Sverige och förhoppningen är att fler ska söka sig till yrket när de ser vilket fantastiskt hantverk som våra styckare besitter. Branschen arbetar just nu intensivt med ett utbildnings- och rekryteringsinitiativ och ser stora möjligheter att skapa fler jobb och väcka intresse för branschen, säger Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen.

Arrangör av Styckar-SM var Kött och Charkföretagen tillsammans med Tidskriften Kött & Chark.