Stålbad väntar för livsmedelsföretagen

Vintern 2022/23 ser ut att bli ett stålbad både för svenska konsumenter och livsmedelsproducenter, det tror Livsmedelsföretagen i ett dystert konjunkturbrev.

Företagens försäljning minskar, lönsamheten sjunker rekordsnabbt och kostnaderna fortsätter öka. Kronans skräpstatus eldar på inflationen och oron för stigande elpriser tvingar producenterna att överväga drastiska åtgärder. Mörkret är kompakt i Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev. För tredje kvartalet i rad ökar företagens kostnader för råvara, el och transporter i hög takt. De stigande matpriserna har nu lett till att konsumenterna handlar mindre mat eller i högre grad väljer lågprisalternativ, ofta importerade.

I sina prognoser från kvartalet innan räknade svenska livsmedelsproducenterna med att detta skulle hända. Men rörelsen mot lågpris- och/eller mindre inköp kom ännu snabbare än man trodde. Kombinationen av kraftiga kostnadsökningar och minskad efterfrågan har lett till en snabb lönsamhetsförsämring och ett nytt rekord i lönsamhetsförsämring.

– Det syns tyvärr ingen ljusning heller. Företagen bedömer att deras kostnader för råvara och el fortsätter upp i snabb takt även under sista kvartalet och deras prognos över försäljningsvolymen det kommande halvåret landar på index 36. Givet det stålbad som väntar hushållen i vinter i form av höga elräkningar och räntekostnader är det en fullt rimlig prognos, det kan bli den snabbaste volymminskningen i konjunkturbrevets 13-åriga historia, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen. 

Vad gäller elpriset så kommer de förmodade stora prisvariationerna i vinter att slå direkt mot företagens kostnader.

– Elen var länge en av den svenska industrins största konkurrensfördelar, men idag är den ett av de största orosmomenten. Det går inte att beskriva detta som något annat än ett enormt misslyckande. De senaste 20 årens energipolitik har präglats av kortsiktigt önsketänkande, politisk opportunism och blåögd naivitet. Nu krävs realism, långsiktighet och breda, blocköverskridande överenskommelser som sätter landets välfärd och säkerhet före ideologiska käpphästar, säger Carl Eckerdal.