Antibiotikan minskar i Europa

Just nu pågår den internationella antibiotikaveckan – World Antimicrobial Awareness Week. I Europa är användningen av antibiotika till djur på väg ner.

Europas länder har sedan år 2011 minskat försäljningen av veterinärmedicinsk antibiotika avsevärt. Enligt data från 25 länder minskade den totala försäljningen med 47 procent mellan åren 2011 och 2021, då den nådde den lägsta siffran som någonsin rapporterats. Allt enligt den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s årsrapport om försäljningen av antibiotika till djur. Försäljningen av antibiotika som är kritiskt viktig inom humanmedicin minskade också märkbart mellan 2011–2021 och stod för endast 5,5 procent av den totala försäljningen 2021. 

– Svensk livsmedelsproduktion är väldigt skicklig på att hantera antibiotika och därmed minska risken för antimikrobiell resistens. Den goda situationen måste vårdas och utvecklas och därför är det viktigt att myndigheter och organisationer tillsammans fortsätter stötta landets lantbrukare, säger Fredrik Hultén, utredare på Läkemedelsverket.

Trots den goda utvecklingen dör ändå fler än 35 000 personer i EU, Norge och Island till följd av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

– Vi har ett gemensamt ansvar att försöka motverka utvecklingen. Helt avgörande är fortsatta samarbeten mellan länder, internationella organisationer och samverkan mellan olika samhällssektorer, säger Andreas Sandgren, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Temat för årets antibiotikavecka är ”Tillsammans förhindrar vi antimikrobiell resistens”, och uppmärksammar vikten av att flera sektorer i samhället arbetar tillsammans för en klok användning av antibiotika. Sverige har sedan tio år tillbaka en nationell samverkansfunktion mot antibiotikaresistens, där 26 myndigheter och organisationer deltar från sektorer inom bland annat djurhälsa, livsmedel, miljö och forskning. 

Antibiotikaveckan pågår till och med torsdag 24 november. Bakom den står  Världshälsoorganisationen (WHO), Världshälsoförsamlingen för djur (WOAH), FN:s livsmedelsorganisation (FAO) och miljöprogram (UNEP).