Grillkorven tillbaka i topp

Grillkorven ökar åter i popularitet

Vi äter mindre korv än tidigare, men grillkorven är nu lika populär som chorizon. Flest korvar äter man i Jämtland. 

Bensinkedjan Circle K presenterade nyligen den senaste undersökningen Korvkartan där man kartlägger svenskarnas vanor och preferenser när det gäller korv. 64 procent uppger den här gången att man äter korv minst en gång i månaden vilket är en nedgång från 73 procent jämfört med året innan. Svenskarna konsumerar också färre korvar totalt, för ett år sedan var genomsnittet 60 korvar per svensk och år, en siffra som enligt undersökningen nu ligger på 49 korvar. Både män och kvinnor har minskat sin korvkonsumtion.

Det har även skett förändringar när det gäller vilken typ av korv vi helst äter. Förra året var chorizon ohotad etta med grillkorven på andra plats, följt av kokt korv/wienerkorv på tredje. I år blir det istället en delad förstaplats för grillkorven och chorizon, 42 procent uppger att någon av dem är favoriten, följt av kokt korv/wienerkorv på 34 procent.

– Det är roligt att den klassiska grillkorven gjort något av en comeback. Det är helt enkelt en god korv i all enkelhet och med bra, svenskt kött och rätt tillbehör är det en matupplevelse både för den som vill ha en snabb bit mat eller för hela familjen, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Precis som förra året finns det också geografiska skillnader i korvkonsumtionen. Svenskarna har olika korvpreferenser beroende på var de bor, till exempel så äter man mindre korv i storstadsområdena än i övriga landet. I Stockholm, Malmö och Göteborg är genomsnittet exempelvis 46 korvar per person och år och i övriga landet 51. Allra flest korvar äter man i Jämtland, 73 i snitt per person och år, jämfört med Gotland som hamnar sist på listan med 43 korvar. Gotland sticker även ut som enda regionen där korvätarna föredrar ketchup framför senap som det viktigaste tillbehöret.

  • Korv har de fantastiska egenskaperna att vara prisvärd, lättlagad, enkel att äta och ändå kunna smaka fantastiskt gott under rätt förutsättningar. Vi på Circle K tar korv på allvar och det är roligt att se att sе många där ute verkar uppskatta korv lika mycket som vi gör, säger Erika Söderlund.