Matmissionen vill se mer kött och chark

Simon Stegrud är enhetschef vid Matmissionens centrallager och butik i Jakobsberg

Den sociala matkedjan Matmissionen växer, förhoppningen är nu att också få in mer kött- och charkprodukter till sina butiker. 

– Kött och chark är våra absolut största bristvaror, säger Simon Stegrud, enhetschef vid Matmissionens centrallager i Jakobsberg.

Matmissionen grundades av Stockholms Stadsmission 2015 och har som övergripande mål att minska matfattigdomen och matsvinnet i samhället. Idag har kedjan åtta butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö och under 2023 är planen att öppna ytterligare fem butiker i dessa tre storstäder. Ett villkor för att bli medlem i Matmissionen är att man har en inkomst under 11 190 kronor efter skatt, då får man handla varor till en rabatt på 70 procent jämfört med ordinarie butikspriser. En av butikerna ligger i Jakobsbergs köpcentrum, där har man också ett centrallager för de varor som kedjan med egna lastbilar hämtar och kör ut i Stockholm och Mälardalen.

– Vi får in 10 – 15 ton produkter varje dag hit till centrallagret, sedan körs varorna ut till våra butiker efter att vi packat om dem här, berättar Simon Stegrud. 

Inne i butiken i Jakobsberg står en kyl med enbart kött- och charkprodukter. 

– Den här kylen tar slut varje dag, det första folk gör att titta i den. Tyvärr så har många medlemmar inte råd med dem i den ordinarie handeln utan måste oftast prioritera bort de bra och hälsosamma proteiner som kött och chark ju är. Vi skulle gärna kunna vilja erbjuda mer och utöka samarbetena med fler aktörer i branschen.

Under det här året kommer Matmissionen att öppna tre nya butiker i Stockholm, målet framöver är också att forsätta expandera i andra städer ute i landet. Simon Stegrud tror att medlemstillförseln kommer att fortsätta även under 2023. 

– Det finns en stor grupp människor som vi inte kommit i kontakt med ännu. Egentligen är det ju beklagligt att vi ska behövas, men samtidigt är det bra att vi expanderar nu när utsattheten i samhället ökar på ett så tydligt sätt. 

Ett längre reportage om Matmissionen finns att läsa i det senaste numret av Kött & Chark som utkommer idag.