Grisfötter exportsuccé till Afrika

Grisfötter har tappat i popularitet här i Sverige, men företaget Entradia i Tollarp exporterar cirka 30 000 grisfötter i veckan till främst Ghana, Liberia, Sierra Leone och Angola. Hallå Där!…

…Entradias vd Johan Håkansson, hur startade er verksamhet…?

–  Det var min far Åke som för cirka 30 år sedan via en kontakt i Burkina Faso fick klart för sig vilka exportmöjligheter som fanns på den afrikanska marknaden. Därefter har det i stort sett bara rullat på.

Hur mycket grisfötter producerar ni?

– Idag producerar vi 15 ton grisfötter i veckan och ibland upp till 20 – 30 ton. Uttryckt i antal grisfötter handlar det om cirka 30 000 i veckan. De packas i saltlag i 60-literstunnor och båttransporten till Afrika sker i containrar som rymmer 300 tunnor.

Har ni några konkurrenter på den afrikanska marknaden?

– Inga svenska, men däremot holländska och tyska. I USA och Kanada finns också företag med en liknande inriktning, men de är främst intresserade av Karibien. Där är dessutom grisknorrarna mer populära än fötterna.

I vilken typ av maträtter används era grisfötter i Afrika?

– Vanligtvis i långkok, grytor där man med hjälp av machete hackar upp småbitar av grisfötterna och sedan tillsätter olika grönsaker. 

Vad beror den starka efterfrågan på saltat griskött i Afrika på?

– En viktig anledning i tropiska länder är den långa hållbarheten och att det inte krävs någon frysning eller kylning av produkterna. Detta är en stor skillnad jämfört med att exportera griskött till Kina. Där kräver man att allt ska vara fryst. Dessutom är elström ofta en bristvara.

Vilka planer har ni härnäst med Entradia?

– Vår verksamhet i Tollarp går just nu så bra att vi är på väg att växa ur lokalerna. Vi diskuterar just nu en utbyggnad och ett beslut kommer sannolikt att fattas under året.

Hur många jobbar hos er?

– Fyra personer, inhyrda av ett bemanningsföretag, jobbar med produktionen i Tollarp medan två personer finns på kontoret i Ystad. År 2022 var ett mycket bra år då vi hade en omsättning på 30 miljoner kronor. En starkt bidragande orsak till detta var pandemin, ett mera normalt år brukar vi ligga på cirka 20 miljoner i omsättning.