Svenskt Kött i samarbete med hälsopodd

Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött. Foto: Ewa Stackelberg

Svenskt Kött har gått in som partner till podden Coltings nakna sanning som en del i arbetet med att informera om svenskt kött kopplat till näring och hälsa. 

Podcasten som drivs av Jonas Colting kommer ut en gång i veckan och sedan starten 2015 har den vuxit till en av Sveriges mest populära poddar inom träning och hälsa.

– Under många år har det i media och debatt varit ett starkt onyanserat fokus på köttets negativa effekter på hälsan. Att välja bort köttet av hållbarhets- och hälsoskäl förespråkas, men samtidigt missas att vår egen näring utarmas, säger Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött om partnerskapet. Hon menar att vår klimativer har lett till att vi en situation idag där bland annat var tredje kvinna lider av järnbrist. 

– Nu är diskussionen en helt annan och det blir allt fler röster som hörs kring köttets hälsofördelar. I vårt samarbete med Jonas Colting får vi möjligheten att prata vidare kring dessa frågor och samtidigt får han möjligheten att bekanta sig närmare med svensk animalieproduktion och vår bransch. Vi hoppas på att samarbetet ska kunna skapa ett ännu större engagemang och en större medvetenhet hos allmänheten kring det svenska köttet som ett extremt effektivt och näringspackat livsmedel.

Så här säger Jonas Colting om partnerskapet med Svenskt kött:

– Kött och animalier är den överlägset bästa och mest näringstäta maten som finns för det mänskliga djuret. Med en biotillgänglighet som är oslagbar dessutom. I vårt land har vi mängder av samvetsgranna och hårt arbetande lant- och jordbrukare som inte bara är ryggraden i svensk självförsörjning utan också förvaltar ett urgammalt kultur- och yrkesarv. Den svenska köttbonden är dessutom en viktig pusselbit i det biologiska kretsloppet och för den biologiska mångfalden. Och långt innan det här samarbetet kom på tal har jag försvarat och motiverat köttätandet i allmänhet och det svenska köttet i synnerhet. Det är en mission som nu intensifieras och jag ser fram emot alla intressanta och utvecklande möten jag kommer att ha med de yrkesverksamma inom dessa områden.

Inom kort kommer en podd att spelas in där Isabel Moretti gästar Coltings nakna sanning och diskuterar med honom och kollegan Niklas Johansson om köttproduktionen i Sverige och svenskt kött kopplat till hälsa och näring.