Podd ska vidga köttperspektiven

Meat: the Four Futures heter en ny podcast som lanserats av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).  Matthew Kessler är poddvärd och koordinator på SLU, vad är syftet med podden?

– Målet är att ge ett breddat perspektiv i den polariserade debatten om kött och bana väg för informerade val och utforska fyra möjliga framtider för vår köttkonsumtion För att ge perspektiv låter podcasten över 30 röster från ett tiotal länder runtom i världen höras. Ambitionen är att hitta gemensam mark, identifiera skillnaden mellan fakta och värderingar och att ge lyssnarna chansen att bli just bättre lyssnare. 

Hur många avsnitt blir det?

– Vi startade projektet i september 2021, det är fyra avsnitt och vi kommer att släppa ett i veckan fram till sommaren. Vi hoppas att lyssnarna är nyfikna nog att följa podden genom hela serien, en stor poäng är just att lyssna även på dem vars perspektiv man inte känner igen eller håller med om.

En person som deltar i podden är Lars Appelqvist, vd för HK Scan, på vilket sätt är han med? 

– Lars Appelqvist intervjuas i det tredje avsnittet tillsammans med Anders Gunnarson som driver Halla Gård i Västergötland. Vi besökte gården för att prata med dem om vilken roll storskaliga och hållbara gårdar kan komma att spela för framtidens livsmedelsproduktion.

Har ni fått några reaktioner på podden hittills…?

–  Vi har fått positiv feedback och en del kritik, både från de som är för uppfödning av djur och köttkonsumtion och de som vill se en förändring av detta i framtiden, jag tycker det visar att vi gjort vårt jobb. Men i podden kan lyssnarna också få höra på synpunkter och personer man kanske inte är vana vid, det är viktigt alla aspekter kommer fram i den här debatten.

Podcasten Meat: the Four Futures är producerad på engelska av TABL som är ett samarbete mellan de tre universiteten SLU, Oxford, och Wageningens universitet i Nederländerna. De fyra olika framtidsscenarier som utforskas är:

  1. Efficient meat 2.0 – en framtid som effektiviserar dagens animaliska köttproduktion
  2. Alternative ’meat’ – en framtid med alternativa proteinkällor såsom insekter och labb-odlat kött
  3. Less meat – en framtid med betydligt mindre animaliskt kött
  4. Plant-based ’no meat’ – en framtid helt utan animaliskt kött