Innovation som det ryker om

David Berkovits, har tagit patent på ett nytt sätt röka kött- och charkprodukter.

Familjeföretaget Berkos AB har tagit patent på en ny teknologi som kan halvera tiden att röka kött- och charkprodukter inom industrin.

Mannen bakom innovationen, David Berkovits, beskriver teknologin som en partikelgenerator där man för in rökvätska genom ett rör så att det bildas partiklar med hjälp av ånga. Partiklarna reagerar direkt med proteinet och tränger sedan djupt in i produkterna.

– Men den här tekniken halverar man tiden för rökning inom industrin. Man kan säga att vi går tillbaka till gasstadiet genom att ta vätskan och göra om den till en varm rök som håller mellan 70 och 100 grader i rökskåpet och som träffar produkterna direkt. Allt vi röker tar bara mellan två och åtta minuter och det går att generera både våt och torr rök, säger han. 

Sedan 2019 har företaget arbetat med att försöka ta patent på teknologin, en i sig både tidskrävande och mödosam process. 

– Man blir ju alltid orolig för att någon ska kopiera idén. Den första ansökan vi skickade in var på 20 sidor, men det tyckte Patent- och Registeringsverket (PRV) var för långt och de ifrågasatte även delar av den. Men efter det så tog vi hjälp av en expert i Uppsala specialiserad på just patent, han plockade då bort vissa delar av tekniken och lyckades få ner ansökan till åtta sidor. Efter det tog det inte mer än två månader innan allt blev godkänt i slutet av 2023, berättar David Berkovits.

Totalt har Berkos hittills tagit fram cirka 30 maskiner varav några sålts i Sverige och ännu fler till länder som Polen och Finland. David Berkovits säger att man bara under de senaste månaderna fått in beställningar på tio maskiner till. 

Läs hela reportaget om Berkos innovation i det senaste numret av Kött & Chark – ute nu!

www.kottchark.se.