Ny butik där kött och vegetariskt samsas

Bildtext: Butikschef Niklas Persson och Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij i nyrenoverade Hemköp City.
Fotograf: STEFAN NILSSON

Hemköp har öppnat dörrarna till den nyrenoverade butiken Hemköp City under Åhléns City i Stockholm. I butiken tar vegetariska alternativ plats bredvid köttprodukter som köttbullar, köttfärs och leverpastej.

– Det här är startskottet för en ny inriktning för Hemköp. Vi vill uppmuntra till mer hållbara val och ser att vi som kedja har ett stort ansvar i detta, och där är vegetarisk mat en viktig del. Hemköp vägleder och inspirerar så att flera vågar prova, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.

Hemköps initiativ med vegetariska varor i köttdisken genomförs i flera butiker i Stockholm under hösten där Hemköp City är först ut. Blir det uppskattat är ambitionen att fler butiker runt om i Sverige ska följa efter. Den centralt belägna Hemköp City har totalrenoverats med bland annat ett hållbarhetstänk där stora energibesparingar gjorts med hjälp av dörrar på energisnåla kylar och frysar och led-belysning, vilket sänker energiförbrukningen med 60 respektive 45 procent.