Maria Ekholm exceptionell köttproducent

Maria Ekholm från Blekslätten lyckades ta hem inte mindre än tre utmärkelser vid föreningen Exceptionella Råvarors möte på Torsåker gård under måndagen. Några av Nordens främsta Kockar fanns på plats för att i tre omgångar prova och blint utvärdera tio råvaror inom varje kategori, bland annat testades blåanka, vaktel, pärlhöna, fjällkor, mangalitza, linderöd, och birkshire. Maria Ekholm från Blekslätten fick tre utmärkelser för både gris och anka.

– Jag är överraskad. Jag trodde min kyckling skulle uppnå Exceptionell råvara men inte ankan, sa hon.

De fyra bedömningskriterierna för kött var utseende i rå form, mörhet, saftighet och smak. Inget bidrag inom nöt uppnådde kriterierna för Exceptionell råvara, men däremot fick Sunnanheds Fjällkor motta Torsåkersstipendiet på 50 000 kronor. Gården drivs av Alfred, Sven och Ann-Christine Blomberg. De andra två utmärkelserna gick till Erika Buskas för gris och Karolina Wilczynska från Rosa Skattlådan för vaktel.