Rapsgris tog hem internationellt pris

I Sverige har Scan bland annat lanserat prinskorv baserad på konceptet Rapsgris.

HKScan har vunnit första pris i innovationstävlingen European Award for Cooperative Innovation (EACI) för sitt fläskköttskoncept Omega-3 Pork, No Antibiotics Ever. Köttet kommer från grisar som fötts upp på lokalt odlade spannmål, rybs och inhemska baljväxter och utan antibiotika. Råvaran lanserades på den finländska marknaden av HKScan år 2011 och i Sverige lanserades konceptet Svensk Rapsgris ett år senare.

– I detta fläskkött kombineras de bästa egenskaperna hos finländsk mat: delikat smak, renhet, säkerhet och hållbarhet. Det är en utmärkt berättelse om Finland, dess natur, finländarna och HKScans 100-åriga historia”, säger Heli Arantola, EVP, Categories & Concepts vid HKScan.

Priset delades ut i Bryssel onsdagen den 29 november och HKScan deltog tillsammans med sin största ägare LSO Andelslag i tävlingen som ordnades av den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogecan.