Julskinkan nr. 1 på julbordet

Julskinkan är fortfarande ohotad favorit på svenskarnas julbord, med Janssons frestelse på en stabil andraplats. Och årets hetaste livsmedel är grönkål, det visar Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning.

27 procent av de tillfrågade håller den klassiska julskinkan högst under julen, 2013 svarade 35 procent att julskinkan är deras favorit och 2016 låg siffran på 28 procent. Men det är fortfarande en bra bit ner till den näst mest populära rätten, Janssons frestelse, som 14 procent av svenskarna har som favorit. På tredje plats hittar vi sillen med 13 procent. Köttbullen är julbordets ”comeback kid” och har ökat från 3 procent procent 2016 till 7 procent i år. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp 10 är risgrynsgröt och grönkål med 3 procent vardera.

– Det pratas en del om köttkonsumtion just nu, men utifrån resultatet i undersökningen kan vi nog slå fast att det kommer dröja ett tag innan det vegetariska väger över på svenskarnas julbord. För många svenskar är det helt enkelt inte jul utan skinka, Janssons frestelse och köttbullar. Och svensk köttproduktion tillhör världens bästa vad gäller klimatpåverkan, djurskydd, säkerhet och antibiotikaanvändning, så den som vill njuta av svenskt kvalitetskött under julhelgen kan göra det med gott samvete, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.