Projekt ska ge minskning av saltet

Kött- och Charkföretagen deltar just nu i Redusalt, ett treårigt projekt för att sänka saltintaget och därigenom förbättra folkhälsan, tillsammans med Livsmedelsverket och 15 andra aktörer från livsmedelssektorn. Projektet samordnas av industriforskningsinstitutet RISE och delfinansieras av Vinnova.

-Redusalt är det hittills största projektet i Sverige kring mindre salt i maten och den praktiska inriktningen gör projektet särskilt intressant, säger Magnus Därth, VD för Kött- och Charkföretagen.

Salt fyller många viktiga funktioner i livsmedel och det är en stor utmaning att sänka salthalten utan att det leder till sämre livsmedelsprodukter. Projektets mål är att ta fram nya metoder och innovativa lösningar för saltsänkning som inte äventyrar produkternas smak, mikrobiella säkerhet, hållbarhet, textur eller processbarhet.

  • -Just charkuteriprodukter innebär en särskild utmaning eftersom salt är en nödvändig ingrediens för i stort sett alla charkuteriprodukter och har i alla tider haft en viktig funktion för både struktur, livsmedelssäkerhet och smak, säger Magnus Därth.

Målsättningen är att hitta nya metoder för att sänka salthalterna för bland annat varmkorv och påläggsskinka. När projektet avslutas 2019 är ambitionen att man har tagit fram fyra nya produkter med lägre salthalt som även konsumenterna kommer att ha testat.