Livsmedelsfusk stoppat efter insats

Svensk livsmedelskontroll har i den internationella antifuskoperationen, OPSON, upptäckt och stoppat fusk och bedrägerier med mat och dryck. Flera företag har polisanmälts och livsmedel har beslagtagits, stoppats från försäljning eller destruerats.
Under fyra månader, december 2017 till mars 2018, har 41 000 kontroller genomförts i 67 länder. Sammanlagt har över 3 620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck stoppats från att nå konsumenterna. Livsmedelskontrollen i Sverige har upptäckt och stoppat fusk med kött, godis, sprit och andra livsmedel.I södra Sverige misstänks ett företag för systematiskt fusk med datummärkningen på mat i stor skala. I Mellansverige har 1,5 ton kött stoppats efter att Tullverket stoppat en skåpbil. Köttet transporterades utan godkänd kylning och helt oförpackat.

– Tullverket stoppade en överlastad skåpbil och när de öppnade hittades högar av kött direkt på golvet i transportutrymmet. Det här är ett bra exempel på när flera myndigheter samverkar i livsmedelskontrollen och vi lär oss mer kontinuerligt, säger Aron Lindén, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

 

Flera företag är under utredning av polisen och därför omfattas informationen av förundersökningssekretess.