Fler förenklingar för livsmedelsföretagen

Tydligare information, likvärdig livsmedelskontroll och effektivare exportstöd – det är tre områden där Livsmedelsverket kan förenkla och förbättra stödet till livsmedelsföretagen. 2015 inledde Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tillväxtverket tillsammans Förenklingsresan för livsmedelsindustrin. Målet var att förstå hur myndigheterna  kan förenkla och förbättra företagarnas vardag. Livsmedelsverket har nu gjort en uppföljning av den handlingsplan som myndigheterna tog fram efter resan.

–  Vi har mött en stor entusiasm från alla för att vi startade Förenklingsresan. Den har gett oss goda insikter om utmaningar som företagen tampas med, där vi kan vara med och underlätta. Och dialogen slutar inte här, vi vill utveckla den ännu mer, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Uppföljningen lyfter exempel på aktiviteter för att skapa förutsättningar för snabbare godkännanden av nya marknader och en ökad export, för att effektivisera livsmedelskontrollen och en ännu öppnare kommunikation mellan myndigheter och företag. I uppföljningen beskrivs även hur Livsmedelsverket ser på den framtida utvecklingen.