Midsommar är snart här och det har blivit hög tid att rulla fram grillen och putsa grillbesticken. Från juni till augusti grillar var tredje svensk (32 procent) flera gånger i veckan.

Midsommar är snart här och det har blivit hög tid att rulla fram grillen och putsa grillbesticken. Från juni till augusti grillar var tredje svensk (32 procent) flera gånger i veckan.
Under midsommarveckan ökar försäljningen i dagligvaruhandeln med omkring 15 procent jämfört med en genomsnittlig vecka. Prinskorv är en starkt bidragande orsak.
LRFs Grönt Näringslivsindex visar på ett fortsatt stabilt konjunkturläge för lantbruket. Animalieproduktionen har en stark utveckling med god efterfrågan och höga priser.
Axfoods eget varumärke Garant övergår till så kallad flowpack för all köttfärs i mindre förpackningar. Bytet innebär att plastanvändningen minskar med drygt 100 ton per år, vilket gör det till Axfoodkoncernens största plastbantnings-initiativ hittills.
Lufttorkade charkuterier har länge dominerats av importerade produkter – det vill Jakobsdals Charkuteri i Göteborg nu ändra på.
Det danska teknologiska institutet DMRI presenterade under mässan IFFA i Frankfurt nästa generation av visionsystem som tagits fram med hjälp av artificiell intelligens (AI).
Med det nya visionsystemet kan mycket små föroreningar på slaktkroppar identifieras. Niels T. Madsen är affärsområdeschef på danska DMRI.
De nya visionssystemen integrerar artificiell intelligens med högprecisionskamerateknik och är specifikt utvecklade för att möta livsmedelsindustrins ökande krav på dokumentation och livsmedelssäkerhet.
– När det gäller både gris- och nötproduktion så sitter det fyra torn inne på slaktlinjen som alla är försedda med kameror. Med hjälp av bilderna kan vi sedan analysera om det finns några föroreningar på slaktkropparna, operatören kan sedan ta bort dessa med hjälp av kniv eller ångsug. Systemet identifierar även mycket små föroreningar som ofta missas idag och det hade inte varit möjligt att utveckla systemet så snabbt och så bra utan AI, förklarar Niels T. Madsen, affärsområdeschef på DMRI, från institutets monter på IFFA.
DMRI presenterade också ett AI-drivet system för kvalitetskontrollen i styckningen som bland annat gör det möjligt att beräkna utbytet genom att mäta hela produktflödet istället för att bara ta stickprov. Samtidigt tar systemet fram värdefulla data för optimering av produktionsflödet, minskar på styckningsfelen och felaktig produktdirigering.
– Ett särskilt innovativt element är vår nya höghastighetskamera för skivkontroll, som kan integreras i befintliga produktionslinjer. Systemet analyserar upp till 2 000 bilder per minut och kan omedelbart identifiera avvikelser i varje skivas kvalitet, till exempel i form av främmande föremål. Företagen kan på så vis reagera på kvalitetsavvikelser i realtid och därmed minimera avfall och optimera råvaruutnyttjandet, säger Niels T. Madsen.
Läs mer om IFFA-mässan i Frankfurt i nästa nummer av Kött & Chark, utkommer 5 juni.
Svenskarna äter kött och tycker att det är bra för hälsan, men de oroar sig för att det inte kommer att räcka. Det visar Svenskt Kötts senaste konsumentundersökning, genomförd av Novus.
Nästan alla svenskar (94 procent) tycker det är viktigt med en stark svensk livsmedelsförsörjning, men två av tre (65 procent) tvivlar på att vårt land kan klara sig vid en eventuell kris.
Eva Rülf.
Fortsätt läsa ”ICA krissatsar på kött och chark ”Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, presenterar en ny varumärkesidentitet.
Ann-Louise Ingvarson, vd på Sigill Kvalitetssystem.
Fortsätt läsa ”Sigill får ny identitet”Den 23-25 maj är det åter dags för Svenska Mästerskapet i Grill och BBQ, den här gången på Stora torget i Karlstad. Daniel ”Dagge” Waldenström, marknadsansvarig för WBQA Sweden, vilka förväntningar har du på årets SM?
Daniel Waldenström.
Fortsätt läsa ”Vem tar hem SM i Grill och BBQ?”