Stark försäljning av julmat i butik

Försäljningen av julmat gick i år som tåget, särskilt i de fysiska butikerna, det konstaterar Svensk Dagligvaruhandel.  

Enligt branschorganisationens Dagligvaruindex så ökade försäljningen i dagligvaruhandeln totalt med 3,0 procent under december, jämfört med samma månad 2023. Inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker hamnade under månaden på 1,7 procent.

Fortsätt läsa ”Stark försäljning av julmat i butik”

Cool bok om korv vann måltidspris


Lisa Wallén. Foto: Malin Mörner

Kokboken ”Cool CatsHot Dogs – inte en vanlig korv med bröd” av Lisa Wallén tog hem priset Årets Svenska Måltidslitteratur 2024 som delas ut av Måltidsakademien.

För tio år sedan startade kocken Lisa Wallén Cool Cats´, en foodtruck som då serverade hot dogs längs Genèvesjön i Schweiz. Idag är det en omtyckt restaurang i Chamonix i de franska Alperna. I kokboken Cool CatsHot Dogs – inte en vanlig korv med bröd delar hon med sig av sina personliga favoritrecept. Motiveringen till priset löd: 

Fortsätt läsa ”Cool bok om korv vann måltidspris”

”Befängda påståenden” om lönsamheten


Göran Blomberg, vd på ICA-handlarnas Förbund, Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman och chefekonom Carl Eckerdal. Foto: Per Myrehed.

Bekymret i den svenska livsmedelsbranschen är inte multinationella livsmedelsproducenters ”höga marginaler”. Det menar Livsmedelsföretagen i ett debattinlägg. 

Det är Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman och chefekonom Carl Eckerdal som i en debattartikel i Dagens Industri går till storms mot Göran Blomberg, vd på ICA-handlarnas Förbund. Blomberg skrev i ett inlägg den 8 december 2024 om ICA-butikernas sjunkande lönsamhet:

Fortsätt läsa ””Befängda påståenden” om lönsamheten”

Uppdatering av kostråden ska ses över

Regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen gav strax före jul Livsmedelsverket i uppdrag att se över uppdateringen av de svenska kostråden. 

Uppdraget innebär att Livsmedelsverket ska genomföra en fördjupad konsekvensanalys av hur de kostråd om rött kött och charkprodukter som myndigheten föreslog i höstas kan antas påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.

Fortsätt läsa ”Uppdatering av kostråden ska ses över”

Nytt nummer av Kött & Chark på väg

I dagarna kommer ett nytt nummer av Kött & Chark ut till alla prenumeranter och övriga mottagare av tidningen. Den här gången innehåller den bland annat en grundlig uppföljning av branschens stora och succéartade event, Kött & Chark-SM, som ägde rum i oktober i Malmö. Ett särskilt fokus ligger på den konferens och de seminarier som genomfördes och där experter delade med sig av sina kunskaper inom områden som förpackningar, hållbarhet, automation och produkteffektivisering.   

Fortsätt läsa ”Nytt nummer av Kött & Chark på väg”