Köttkonsumtionen fortsätter att minska

Produktionen av svenskt kött ökar samtidigt som vi äter mindre kött och mer matfågel, det visar den senaste marknadsstatistiken från Jordbruksverket.

Under 2018 har produktionen av nöt, gris och lamm ökat med 3–4 procent medan produktionen av matfågel minskat med 3,6 procent efter en lång period av konstant ökning.

Under 2017 minskade förbrukningen av köttkonsumtionen (slaktad vikt) med 2,6 procent (– 2,2 kg). Det var den största årliga minskningen sedan 1990. Under 2018 har den utvecklingen fortsatt och minskningen årets första nio månader var 2,8 procent (– 1,8 kg).

Efterfrågan på både svenskt kött och matfågel fortsätter dock att stiga och den svenska marknadsandelen har ökat med 2 – 6 procent. Intresset är idag stort för närproducerad mat och miljömässig hållbarhet, där svensk produktion anses ha starka mervärden. Utvecklingen för det svenska köttet har samtidigt gjort att importen av nöt, gris och matfågel sjunkit medan exporten ökat. 

En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper får fortsatt genomslag i köttkonsumtionen. Alltfler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med hållbarhet vilket tros ha gett en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken. 

– Att både produktionen och exporten av kött ökar är i linje med målen i den svenska livsmedelsstrategin, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare.

Sommarens torka tvingade många svenskar att låta grillen vila och många butiker rapporterade att försäljningen av kött och matfågel minskade under högsommarveckorna.

– Försäljningen av kött minskade enligt många butiker under sommaren till följd av grillförbudet, men konsumtionen sjunker även i ett bredare tidsperspektiv. Det går inte att se någon tydlig nedgång just för sommarmånaderna i den statistik Jordbruksverket tar fram, säger Åsa Lannhard Öberg.