HKScan i satsning om grisgenetik

HKScan Sverige ska starta ett avelssamarbete med PIC, världsledande aktör inom grisgenetik, för att utveckla faderrasen Hampshire. 

Hampshireaveln i Sverige firar 50 år i år och faderrasen är idag dominerande på den svenska marknaden med 67 procents marknadsandel. Den anses robust, frisk, väl lämpad för svensk grisproduktion och exporteras även till Storbritannien, Norge, Belgien och Danmark.

– Det här ger oss helt nya möjligheter i vidareutvecklingen av Hampshire och svensk grisavel, vilket i sin tur skapar förutsättningar inför framtiden för svensk grisnäring generellt, säger Magnus Lindholm, Inköpsdirektör Djur på HKScan Sverige.

PIC är världens ledande genetikbolag inom gris med verksamhet i ett stort antal länder. Bolaget arbetar bland annat med genomisk selektion och digital teknik för att bedöma grisens rörelsemönster och har en bred palett av raser för olika marknader.

– Vi ser att den finns en stor utvecklingspotential, både för den nordiska marknaden generellt och för Hampshirerasen, och ser fram emot att få bidra till en ännu starkare och mer konkurrenskraftig svensk grisnäring, säger Jack Keane, Business Development Manager Europe vid PIC.

67 procent av svenska grisproducenter använder idag Hampshire som faderras. Djuren föds upp i ett frigående system och utan svansklippning, vilket medför att lugna djur selekteras vidare till avel. Tack vare svensk lagstiftning har Hampshire-grisen fötts upp och selekterats i en miljö utan antibiotika i flera generationer vilket lett till mycket motståndskraftiga djur. Rasen är grunden till Scans varumärke Piggham och bär på den unika så kallade RN-genen vilket i sin tur borgar för en god köttkvalitet.