ICA satsar på växtbaserad färs

 ICAs burgare gjord på Hushållsfärs

Nu lanserar ICA en ny färs bestående av 30 procent ärtfärs och 70 procent nötfärs. 

ICA Hushållsfärs har tagits fram för att göra det enkelt att äta mer växtbaserat i vardagen. Jämfört med traditionell nötfärs ger färsen, enligt ICA, cirka 28 procent lägre klimatavtryck. 

– Genom att kombinera nöt- och ärtfärs har vi skapat en vardagsprodukt med samma textur och användningsområden som traditionell köttfärs, utan att kompromissa med smaken, säger Mats Heljestrand, kategorichef kött på ICA Sverige.

Den nya färsen består av 70 procent svensk nötfärs från svenska gårdar och 30 procent ärtfärs (ärtprotein från gulärta, vatten och fermenterad lök). Utöver färsen lanseras även en burgare med fördelningen 60 procent nötfärs från svenska gårdar, 30 procent ärtfärs och resterande delar vatten, lök, potatis och kryddor. 

Livsmedelsproduktionen står för runt en fjärdedel av den globala klimatpåverkan och kött är generellt det livsmedel som har högst klimatpåverkan per kilo.

– Sett till hela vår värdekedja står maten vi säljer för den största delen av ICAs klimatpåverkan. För att minska vår klimatbelastning är det avgörande att vi gör det enkelt för fler konsumenter att välja produkter med lägre klimatavtryck. Här kommer ICA Hushållsfärs att kunna göra skillnad, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

ICA Hushållsfärs lanseras i 500-grams- respektive 800-gramsförpackningar och ICA Burgare på hushållsfärs i förpackning om 4 x 113 gram.