Hederspris till genuin korvmakare

Bo Lodin från Specialchark fick i år Korvakademiens Hederspris

Vid Korvfestivalen i Stockholm i helgen tilldelades företaget Specialcharks charkmästare Bo Lodin Korvakademins Hederspris. 

Enligt Korvakademin ska hederspriset gå till ”korvvärldens verkliga tungviktare, de som gjort riktigt oförglömliga insatser för korvens väl och ve”. Bland tidigare pristagare finns välkända korvmakare, men även kompositören och artisten Owe Thörnqvist. 

Bo Lodin har i år jobbat med yrket i 46 år. Karriären började inom kooperationen med styckning och charktillverkning, sedermera blev han produktutvecklare och har tagit fram många goda korvrecept som lever kvar i handeln än idag. 2013 avlade Bo mästarprovet i charkuteri och styckning vilket är den högsta nivå som en yrkesman kan nå inom charkuteri i Sverige. Idag finns bara åtta yrkesverksamma mästare i Sverige och Bo Lodin är den första charkmästaren som tilldelas hederspriset. Sedan 2012 är han med och driver Specialchark där hans principer och kunskap har spelat stor roll för att bolaget kunnat etablera sig som en premiumkorvstillverkare till korvälskare över hela landet. Genom branschorganisationen Kött- och Charkuteriföretagen har Bo Lodin också engagerat sig för att säkra återväxten av nya duktiga korvmakare. 

I år var det den nionde upplagan av Korvfestivalen som genomfördes och det skedde på Münchenbryggeriet i Stockholm. Över 60 utställare fanns på plats och de tusentals korvsugna besökarna kunde botanisera bland ett mycket generöst utbud av korvar och passande tillbehör. Till Årets Korvkiosk 2024 utsågs EMPES i Kiruna med Mona Carlsson och Årets Korvprofil blev Kerim Akkoç, restaurang Banger i Stockholm. Nästa Korvfestival äger rum den 27 – 28 september i Göteborg.