Stens Chark mot nya höjder

Oskar Jonsson, VD för Stens Chark

SMÅLAND I början av 2023 försattes Stens Chark AB i Åseda i konkurs. Men sedan företaget fått en ny ägare är det åter full fart i fabriken. 

Bakom återupplivandet av Stens Chark ligger entreprenören Oskar Jonsson. 2015 startade han företaget Smålands Skafferi i Växjö som idag säljer produkter från ett stort antal livsmedelsföretag varav flera sysslar med tillverkning av kött och chark.

– Den stora fördelen med Smålands Skafferi var att det gav en möjlighet att samarbeta med flera producenter Och jag kände tidigt att det fanns en potential att växa och både kunder och leverantörer har bara blivit fler hela tiden.

Idag har Smålands Skafferi elva anställda och kontor och lager i Växjö. Att ta över Stens Chark i Åseda var inget Oskar Jonsson ens hade funderat på, men när företaget  gick i konkurs i januari 2023 väcktes tanken på att låta Smålands Skafferi ta över det.

– Det var alldeles för frestande att bara låta den möjligheten glida förbi, och jag tänkte att om någon som ska klara av det så är det jag. Jag hade ju jobbat med Stens Chark länge så jag kände till mycket om både organisationen och kunderna och visste var det fanns förbättringspotential, bland annat så handlade det mycket om att få upp volymerna. 

Och det har man också lyckats med vid anläggningen i lilla Åseda, sedan övertagandet har produktionen vid Stens Chark gått från 500 –1 000 kilo i veckan till dagens 3 500 – 5 000 kilo. Fokus ligger på traditionella korvar som Isterband, grillkorv, prinskorv, wienerkorv, kryddkorvar och falukorv.

– Det känns verkligen som om vi börjat få allting på plats nu. Jag har också anställt nya medarbetare varav två är erfarna charkuterister. Det behövs för det handlar om ett avancerat hantverk som är tio gånger svårare än man tror. Det är många faktorer som spelar in och lika många steg att gå igenom för att man ska hamna rätt.

Läs hela reportaget om Stens Chark i senaste numret av Kött & Chark – ute nu!