Facken inom industrin kräver 4,2 procent i löneökning för år 2025. Livsmedelsföretagen, som företräder 750 svenska livsmedelsproducenter, menar att kraven riskerar att skada svensk livsmedelsproduktion.
De fackliga lönekraven på 4,2 procent är högre än den senaste avtalsperioden då löneökningarna var de högsta sedan Industriavtalet skapades för 28 år sedan.
– Konjunkturinstitutet rapporterar om det svagaste läget för svensk industri sedan pandemin och arbetslösheten är uppe på 8,5 procent, att i detta läge kräva rekordhöga löneökningar är oansvarigt. Svenska livsmedelsproducenter behöver nu en tid av återhämtning och stabilisering för att vara bärkraftiga på sikt. Det är bara genom rimliga och väl avvägda löneökningar som konkurrenskraften kan försvaras och arbetstillfällen räddas, säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk.
Carl Eckerdal är chefekonom på Livsmedelsföretagen konstaterar att svensk livsmedelsindustri har flera år av stora kostnads- och lönsamhetsutmaningar bakom sig och att företagen nu kämpar för att försöka ta sig tillbaka till någon form av normalitet
– Facken pratar om ökade vinstandelar, men det finns inga spår alls av det inom svensk livsmedelsindustri de senaste åren. Företagens lönsamhet har dessutom tagit stor skada av de svåra produktionsförhållanden och kraftigt ökade kostnader som rått alltsedan slutet på pandemin och Rysslands invasion av Ukraina, säger Carl Eckerdal.
Henrik van Rijswijk hoppas nu att de fackliga företrädarna under de kommande förhandlingarna ska anamma en mer realistisk och pragmatisk syn på företagens ekonomiska förutsättningar. De senaste årens globala kriser och ökande geopolitisk osäkerhet i Sveriges närområde visar tydligt på behovet av en robust, lönsam och dynamisk livsmedelsproduktion.
– Jag hoppas att vi vid kommande förhandlingar ska kunna enas kring realistiska lösningar som gör att företagen kan expandera, anställa och bidra till landets totalförsvar. Det är ingen som tjänar på att företag tvingas lägga ner, vare sig de anställda eller vår livsmedelsberedskap, säger han.