Paul Svensson första Cajsa Warg-vinnaren


 Paul Svensson

Kocken och krögaren Paul Svensson har tilldelats det nyinstiftade Cajsa Warg-priset för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö. 

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck.

– Det är så roligt att få bekräftelse för något man älskar. Alla kokböcker som nominerats till det här priset har en roll att fylla, en gemensam nämnare är att alla drivs av en kärleksfull, omsorgsfull nördighet och en vilja att förmedla matglädje och kunskap, säger Paul Svensson. 

Frukt & Bär A-Ö består av 33 kapitel fyllda med 500 recept. Frukter och bär åker ner i grytor, gratänger, inläggningar, desserter, saft och sylt. Allt vackert paketerat tillsammans med bilder tagna av Charlie Drevstam och formgivning av Mikael Engblom. Boken är inte bara full av recept utan också bruksanvisningar för den som vill fördjupa sig ännu mer i frukt och bär.

Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen och Paul Svensson tog emot priset vid en ceremoni på restaurang Omaka i Stockholm den 11 november. Han belönades med 100 000 kronor, en särskilt framtagen Cajsa Warg-statyett i form av ett bokstöd och ett exklusivt köksredskapskit. Motiveringen till priset lyder:

”I sann Cajsa Warg-anda förenar vinnaren lekfullt hemmamatlagning med gastronomi på högsta nivå, och bjuder på recept som ger oss nya perspektiv på några av våra mest älskade och lättillgängliga råvaror. Detta innovativa praktverk skapar inte bara lust att både laga och äta; det   ger oss också ett munvattnande smakprov av framtiden. Det är en kokbok att återvända till, en kokbok där författarens övertygelse och kreativitet tydligt återspeglas i recepten, en kokbok som lockar till nyfikenhet och upptäckarglädje, en kokbok som i många år framöver kommer att inspirera såväl hemmakökets vardagshjältar som aspirerande stjärnkockar.