Danish Crown styckas upp

Koncernen Danish Crown går igenom ett stort förändringsarbete för närvarande. Hela verksamheten styckas nu upp i tre olika delar. 

Niels Duedahl, koncernchef vid Danish Crown.

Den danska köttaktören har nu gått in i den andra fasen av ett förändringsprogram i tre delar som koncernchefen Niels Duedahl satte igång kort efter sitt tillträde för sju månader sedan. Den första delen handlade om att skapa överblick och få kontroll över hela verksamheten, nästa uppgift är nu att skapa en mer effektiv struktur.

– Vi måste säkerställa ett skarpt fokus på värdeskapande, därför har vi beslutat att dela upp Danish Crowns kärnverksamhet i tre affärsenheter som var för sig ska generera intäkter som kan gå vidare till ägarna, säger Niels Duedahl. 

Från och med den 1 april har det som tidigare kallades Danish Crown Business Unit delats upp i tre affärsenheter: Danish Crown Industry, Danish Crown Foods och Danish Crown UK.

Driften av grisköttsproduktionsanläggningarna och försäljning till industrikunder kommer att ligga under Danish Crown Industry, som får cirka 5 200 medarbetare och en omsättning cirka 17 miljarder kronor. Försäljning och produktion av färska och förädlade varor till detaljhandel och foodservice kommer att ligga under Danish Crown Foods med cirka 3 000 medarbetare och en omsättning på cirka 13 miljarder kronor.

Den brittiska verksamheten blir framöver en självständig affärsenhet med omkring 1 000 medarbetare och en omsättning på cirka 4 miljarder kronor.

– Istället för att fortsätta använda resurser på en komplex integration väljer vi att göra en uppdelning. Alla tre affärsenheter får en egen ledning och kommer att mätas individuellt, som ledning får vi på det här sättet också transparens i förhållande till var och hur vi skapar vinst i verksamheten, säger Niels Duedahl, som under en övergångsperiod kommer att vara den högsta ansvariga för alla tre affärsenheter.