IFFA – köttvärldens mötesplats

Den 3 – 8 maj är det åter dags för köttindustrins världsledande mässa, IFFA i Frankfurt. Hållbarhet, automation och artificiell intelligens (AI) är några av de områden som står i fokus. 

71 procent av de cirka 1 000 utställarna kommer från andra länder än Tyskland varav de med störst deltagande är Nederländerna, Italien, Spanien, Polen, USA, Brasilien, Österrike, Storbritannien och Schweiz. I år har IFFA mottot ”Ompröva kött och proteiner” och täcker hela värdekedjan, alltifrån bearbetning och förpackning till innovativa ingredienser och försäljningstrender. En nyhet i år är IFFA Worlds där man gjort en indelning av mässan i fem olika ”världsdelar”.

  • Världen av bearbetning: Lösningar för säker och effektiv bearbetning av kött och proteiner.
  • Världen av förpackningar: Innovativa koncept för att skydda, bevara och visa livsmedelsprodukter.
  • Världen av ingredienser: De väsentliga elementen för smak, struktur och kvalitet.
  • Världen av nya proteiner: Teknik, ingredienser och forskning för alla typer av köttsubstitut.
  • Världen av kompetens och försäljning: Kunskap och färdigheter för förstklassigt hantverk och nöjda kunder.

Den globala handeln med teknik och maskiner för kött har ökat under flera år och nådde ett nytt rekord på nästan 2,7 miljarder euro under 2023. Den tyska branschorganisationen VDMA spår att den globala efterfrågan fortsätter under 2025. 

– Men branschen står inför stora utmaningar med svängningar i den globala ekonomin, stigande kostnader för energi, löner och råvaror samt brist på kvalificerad arbetskraft, det pressar företagen, säger Richard Clemens, vd för VDMA. 

Bland årets utställare märks Beck Gewürze and Additive, DAT-Schaub, GEA Food Solutions, Garos, Handtmann, Ishida, JBT Marel, Jarvis, JS Teknik, Kerry, Lagafors, Laska, Morakniv, Multivac, Nimo KG, Protech, Rettenmeier, SM Tech, Ulma Packaging Group, Vemag Maschinenbau, Vikan A/S och Weber.