Midsommar är snart här och det har blivit hög tid att rulla fram grillen och putsa grillbesticken. Från juni till augusti grillar var tredje svensk (32 procent) flera gånger i veckan.

En ny Sifo-undersökning gjord av Verian på uppdrag av ICA kartlägger svenskarnas grillvanor och var i landet det grillas som mest. Hallands län placerar sig högst upp i ”grilltoppen”. Varannan hallänning (49 procent) grillar flera gånger i veckan eller varje dag. Även länsborna i Jönköping (44 procent), Blekinge (42 procent) och Norrbotten (41 procent) grillar mer än övriga svenskar och kvalar in på topplistan. I botten placerar sig Uppsala län och Västra Götaland, endast var fjärde person uppger här att de grillar varje vecka (24 respektive 25 procent).
När det har blivit dags att tända grillen finns det några saker som svenskarna ser som extra utmanande. Framför allt att maten blir bränd (22 procent) och att köttet, kycklingen eller fisken blir torr (20 procent). Många tycker också att det är utmanande att komma på goda tillbehör (19 procent) och vegetariska alternativ som passar på grillen (15 procent).
Vardagskockens bästa tips för att lyckas vid grillen
- Om man upplever att köttet blir torrt på grillen så är en genväg för att lyckas att välja styckdetaljer med mer insprängt fett, till exempel kycklinglårfilé, fläskkarré, eller entrecote.
- Om du är rädd att bränna maten kan du kontrollera värmen genom att fösa kolen till den ena sidan av grillen. Det gör att du inte har samma hetta över hela ytan och du kan enkelt varva mellan direkt och indirekt värme.
- För att nå den perfekta stekgraden är en termometer din bästa vän. Ta bort köttet från grillen strax innan stekgraden är nådd och låt sedan köttet vila, gärna i 15 min. Precis innan servering kan du snabbt lägga tillbaka köttet på grillen för att få upp värmen.
- Att grilla grönsaker är fantastiskt. Se till att grilla dem länge så att sötman verkligen får komma fram. Testa att lägga paprika och lök direkt på kolbädden tills de blir svarta, skala sedan bort det yttersta lagret för ett mjukt, lite rökigt och sött fruktkött. Smaka upp med en god vinäger, olivolja och salt.
- Krämiga sallader är alltid en succé till grillat. Testa finstrimlad spetskål toppad med en dressing på crème fraiche, en klick majonnäs och dragon – en bearnaisesallad är född! Även röror på grillad majs är ett fantastiskt tillbehör. Smaksätt gärna med jalapeños och fetaost.
Undersökningen bygger på 4315 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år varav ca 200 intervjuer i varje län.