Nötköttet blir allt dyrare

Priset på det svenska nötköttet fortsätter att rusa.

– Bristen på svenskt nötkött är alarmerande och för att lösa problemen krävs både kort- och långsiktiga åtgärder, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

– September visar ökningar inom bär, köttfärs, kaffe, nötkött och glass. Men det balanseras av prissänkningar på färska grönsaker, frukt, färskost, fläsk och en del bröd. Totalen blev det en ökning på 0,1 procent och på ett år är nu ökningen av ordinariepriserna 3,3 procent, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Prisökningar på nötkött och köttfärs är det som påverkar plånboken mest just nu. Importerad nötfärs har ökat upp till 50 procent på ett år beroende på märke och ursprung. I snitt är köttfärsen upp 13 procent på ett år, nötfärsen +16 och blandfärs +13. Av nötköttet är det högrev som ökat mest, +16, följt av nötfransyska och lövbiff. 

– Under september ökade nötfärs och blandfärs med hela 1,8 procent på en månad. Köttfärsen svarar för nästan 60 procent av allt kött vi äter. Det råder brist på nötkött i hela Europa och priserna har stigit rejält sedan årsskiftet vilket syns i butikerna.

Efter torkan och nödslakten 2018 har nötköttsproduktionen sjunkit och vi ser nu verkligen effekterna av det då också färre mjölkkor går till slakt. I det svenska jordbruket och speciellt inom nötköttsproduktion, där det finns många mindre producenter, är det svårt att få lönsamhet. Äldre bönder lägger ner och man har svårt att klara generationsväxlingen och locka in nya personer. 

– Att vara köttbonde är ett slitsamt och ansvarsfullt arbete, men framför allt är det svårt att få lån och finansiering för att satsa på djurhållning eftersom det innebär stora risker och stora investeringar. Ofta behöver gården skalas upp i storlek för att kunna nå lönsamhet och investeringar på 15 miljoner är inte ovanligt, säger Ulf Mazur och tillägger: 

– Jag tror också att det behövs mer långsiktiga åtaganden mellan parterna i branschen så att fler vågar satsa på nötköttsproduktion. Vi konsumenter kommer behöva vänja oss vid högre priser om vi ska ha några som vill jobba med att säkerställa tillgång på svenskt kött i både goda tider och i krisberedskap.