Smak av Svea till final

Konceptet Smak av Svea från Protos är en av tre finalister till årets Go Organic Award 2025. Priset lyfter fram innovation och hållbarhet inom ekologisk livsmedelsproduktion.

Go Organic Award är KRAVs pris för nya produkter, sortiment eller koncept som förnyas utifrån trender på marknaden. Det ska gå att köpa produkten i matbutiker, nätbutiker eller så ska den finnas inom offentlig sektor. Vinnaren ska vara en produkt som inspirerar konsumenter och breddar det ekologiska sortimentet till att vara tillgängligt för alla. 

– Det är så viktigt att vi tillsammans uppmärksammar och uppmuntrar innovativa smarta lösningar som gör det enklare för alla att välja bättre mat, utan att för den delen kompromissa med smak eller kvalitet. Jag brinner för ekologiskt och jag tycker att finalisterna visar på det viktiga jobb som görs med eko-grisar, med kulturspannmål och med hållbara förpackningar, säger Emma Nilsson Tengstrand, Lead EMV Strategi ICA Sverige. 

Motiveringen för Smak av Svea från Protos lyder:

”Smak av Svea erbjuder ett KRAV-märkt charksortiment med smörgåsmat och bacon med kött från utegrisar som levt ute året om och bökat i sommarhagar. I dag är endast 1 procent av Sveriges grisar utegrisar, och de är på KRAV-certifierade gårdar. Genom denna satsning bidrar Smak av Svea till att öka andelen utegrisar och därmed stärka djurvälfärden. Sortimentet består av kokt skinka, alpspånsrökt skinka (mildrökt och extrarökt), samt skivad och tärnad bacon. Ett initiativ som gör det möjligt för fler konsumenter att välja kött från djur som levt ett naturligt liv och samtidigt breddar det ekologiska utbudet i butikshyllan.”

Förutom Smak av Svea nominerades även produkterna Bulgur av Korn från Good Grains och krossade tomater från Kung Markatta. Vinnaren presenteras på Nordic Organic Expo den 20 november.