Syra starkaste smaktrenden nästa år

Fotograf : Joel Wåreus

Syra blir den viktigaste smaktrenden 2020. Det visar en genomgång av de viktigaste smaktrenderna som Arla gjort tillsammans med sitt nyinstiftade Smakråd

Förra året lanserade Arla för första gången Årets Smak som är en kombination av trendspaning och smakverktyg som hjälper matkreatörer att tolka och applicera smaktrender. Under tävlingen Årets Kock som pågår just nu presenterade Arla ett utökat koncept som förutom smakpaletter och recept också innehåller en unik smakkarta över syra.

– Att kombinera trendspaning med fördjupad kunskap om olika smaker känns både angeläget och roligt. Vi är glada över det positiva mottagande Årets Smak fått från kockar och konditorer och det är givande att kunna bidra till att höja livsmedelsbranschens smakkunskap, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Pro.

Trendundersökningen har tagits fram tillsammans med ett Smakråd som i år bestått av Jimmi Eriksson, Årets kock 2016, Sebastian Pettersson, Anders Isaksson och Fredrik Andersson, samtliga medlemmar i Svenska Kocklandslaget. För första gången någonsin har smaken syra kartlagts ur ett sensoriskt-semantiskt perspektiv tillsammans med fil.dr i sensorik Johan Swahn. Tillsammans med salt, fett och sötma är syra en av de absolut vanligaste och viktigaste smakskaparna vid matlagning. Trots det är användandet av syrliga smaksättare för många begränsat till vinäger eller citron. För att få fler att upptäcka en hel värld av syrliga nyanser har Arla tillsammans med Johan Swahn kartlagt och definierat tio nyanser av syra: citrus, söt, fruktig, bärig, blommig, örtig, mejeri, umami, salt och besk. 

I ett särskilt verktyg som Arla har tagit fram är det också möjligt att läsa mer om varje syrlig nyans och hitta exempel på hur de kan användas för att utforska syra inom matlagning.