Slakteri polisanmäler djurrättsaktivister

Rögla slakteri i Skåne som misstänks för djurplågeri efter de videofilmer som visades i TV4 har nu polisanmält Djurrättsalliansen för olaga intrång. 

Slakteriet har även anmält för grovt olaga hot och grovt förtal och efter att personer med koppling till slakteriet hotats  genom telefonsamtal och sms. Djurrättsalliansen medger att de brutit mot lagen och tagit sig in i lokalerna utan att fråga om lov.

– Vi står upp för att vi har gått in på slakteriet utan att fråga om lov, det var det enda alternativet för att kunna visa upp djurens verklighet. säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen till SVT. 

Efter avslöjandena har bland annat Miljöpartiet förnyat kraven på kameraövervakning som kompletterande kontrollmetod i svenska slakterier. Även landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har i riksdagen sagt att kameraövervakning kan bli aktuellt framöver, vid sidan av den nya brottsrubriceringen för grovt djurplågeribrott. 

Enligt en enkät i webbtidningen Mat & Klimat ställer sig flera politiska partier dock tveksamma till kameraövervakning. Liberalerna kräver att ansvariga myndigheter först ger besked om varför kontrollerna inte fungerat. Centerpartiet anser att kameraövervakning kan vara en lösning att titta på, men att det ur ett arbetstagarperspektiv är en långtgående åtgärd, särskilt med hotbild som många som arbetar i branschen får hantera från djurrättsaktivister. 

Moderaterna vill införa brottrubriceringen grovt djurplågeribrott och överväga kameraövervakning på slakterier, men väga det mot integritet och andra lämpliga åtgärder.

Vänsterpartiet ser övervakning som en rimlig åtgärd, men vill att det genomförs med hänsyn till arbetarnas integritet och att det inte kan missbrukas av arbetsgivaren.

Sd ser gärna att man utreder frågan, men ser en risk i att inspelad film hamnar i fel händer med våld mot ägare och personal som följd.