Fisk historisk nisch för HKScan

HKScan startar ett nytt samarbete genom att bli delägare i företaget Gårdsfisk. ännu ett steg i kött- och charkkoncernens arbete för ökad hållbarhet. 

– Trenden är tydlig, konsumenterna önskar en mer varierad livsmedelskonsumtion. Den förändringsresa vi inlett, och som samarbetet med Gårdsfisk visar på, är förvisso historisk för det tidigare renodlade kött- och charkföretaget HKScan, men känns samtidigt helt självklar. Framtidens HKScan är ett mångsidigt livsmedelsföretag som erbjuder kunder och konsumenter högkvalitativa kött-, fisk och och växtbaserade produkter från svenska gårdar, säger Lars Appelqvist, vd HKScan Sverige. 

Gårdsfisk, utanför skånska Åhus, är fiskbönder som byggt upp en klimatsmart fiskuppfödning som inte utmanar fiskebestånden i haven. I deras integrerade lant- och vattenbruk föder de upp fiskar som äter högre andel vegetabilier. 2020 utnämndes Gårdsfisk till Årets klimatbonde av Svenskt Sigill Klimatcertifierad och tidigare i höstas fick de Livsmedelspriset 2021.

– Samarbetet  med Gårdsfisk är ett bra exempel på vår strategi att växa genom partnerskap. Vi kan erbjuda en stark kommersiell plattform för visionära utvecklingsföretag vars produkter och råvaror blir en del av vårt utbud. Vår erfarenhet och starka nätverk gör det möjligt för oss att  tillsammans skala upp intressanta produkter och koncept med stor potential, säger Lars Appelqvist.

– Vår vision är att erbjuda konsumenterna världens mest hållbara fisk, samarbetet med HKScan är en viktig förutsättning för att uppnå den visionen. Det innebär att vi kan öka både vår produktionsbas, gårdarna, och distributionen av våra produkter till en bred målgrupp över hela Sverige, säger Johan Ljungquist, vd och grundare, Gårdsfisk.

Samarbetet innefattar försäljning, distribution och produktion (fiskköttbullar) av samtliga Gårdsfisks produkter. Det ska också ge HKScans leverantörer, de svenska gårdarna, en möjlighet till diversifiering av verksamheten. Vid sidan av HKScan ansluter även investeringsbolaget Novax till ägarskaran vid sidan av befintliga ägare, såsom LRF Ventures.