Tex Mex-företag årets matexportör

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman, Henrik Samuelsson, vd för Santa Maria och chef för Paulig i Skandinavien och Centraleuropa,  Anders Hansson, kommersiell direktör för Skandinavien och Europa på Paulig och utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Med export till över 40 länder och en exportandel på 62 procent är Paulig, med varumärket Santa Maria i spetsen, en av Sveriges främsta matexportörer. Igår belönades företaget med priset Årets Livsmedelsexportör. 

Årets Livsmedelsexportör är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet. Paulig är den 22:e vinnaren av priset som enligt stadgarna ska ”tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar”.

– Vi är fantastiskt stolta över att tilldelas priset. Export har alltid varit en viktig del för oss, men det är extra roligt att se hur det strategival vi gjort har accelererat den ytterligare. Santa Maria är ju känt för sina kryddor och Tex Mex-koncept och nu skapar vi nya mattraditioner i både Europa och Asien, samtidigt som vi fångar upp nya influenser, säger Anders Hansson, kommersiell direktör för Skandinavien och Europa på Paulig.  

Paulig är ett familjeägt företag som erbjuder Tex Mex, kryddor, snacks och kaffe under varumärken som Santa Maria och Risenta. Produkterna säljs på mer än 70 marknader och i Sverige har företaget produktion av kryddor och tortillas i Mölndal och Landskrona. Paulig har över 2 400 medarbetare i 14 länder, varav ca 400 i Sverige. Priset delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg som också läste upp en del av motiveringen: 

– Årets Livsmedelsexportör 2022 visar med all önskvärd tydlighet vilka enorma möjligheter det finns för svenska producenter på den globala marknaden. Från gränsen mellan Texas och Mexiko till lilla Mölndal och vidare ut i stora världen.