Rekord i antalet företag på Chark-SM

Chark-SM 2022 närmar sig med stormsteg och hela branschen laddar nu för årets största händelse. 77 företag har anmält produkter till tävlingen vilket är ett rekord i Chark-SMs historia, även programmet till Chark-SM-dagens konferens den 27 oktober är nu helt fastställt.

Inom några veckor är det dags att utse de bästa svensktillverkade produkter som går att finna ute i landets charkdiskar. Chark-SM-dagen den 27 oktober är också en av hela livsmedelbranschens största händelser och ett perfekt tillfälle att få träffa och diskutera aktuella frågor med kollegor i branschen. Programmet till konferensdagen är nu fastställt och en av talarna är Christer Wik, han är medgrundare till företaget Hencol som är specialiserat på digitalisering ocn ny teknik inom livsmedelsproduktion och lantbruk. Företaget har bland annat utvecklat ett system för identifiering och avläsning av köttdjur på gårdsnivå. Djuren märks med elektroniska örontaggar, EID, vilket gör att deras identitet hela tiden kan avläsas vid bland annat på- och avlastning och vid slakt.

– Idag är det generellt ganska odigitalt ute på gårdarna och mycket av djurhanteringen sker fortfarande enligt gamla metoder. En högre grad av digitalisering kan ge väldigt många fördelar, alltifrån bättre koll på djuren till högre lönsamhet och ännu bättre spårbarhet, säger Christer Wik. 

Programmet under konferensdagen ser ut enligt följande: 

– Varför ska vi vara innovativa? – Sofia Steinwall, chef innovation och konceptutveckling, Ica Sverige AB

– Hur blir livsmedelssektorn i Sverige mer innovativ? – Marie Gidlund, Sweden Food Arena

– Så kan innovation i köttbranschen se ut. – Gry Carl Terrell, Danish Meat Research Institute (DMRI)

– REDUSALT: Ny utbildning om utmaningar med lägre salthalt – Petra Forsblad RISE och Dan Melin, charkuterist

– Hur påverkas ett företag av en hackerattack? – Mattias Westberg, Petterssons Charkuteri

– Praktiska tips för att undvika drabbas av hackerattack. – Janne Haldesten, Sectyne

– Enklare, bättre och billigare med automatisk avläsning i slaktkedjan. – Christer Wik, medgrundare Hencol AB.

– KCA – ett nytt sätt att utbilda. – Magnus Därth, vd KCF.

– Hur går det för svensk livsmedelsindustri? – Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen.

– Kött och chark inom food service. – Jonas Köhler, vd Menigo.

– Kött och chark inom butik. – Mats Heljestrand, kategoriansvarig kött och chark, Ica Sverige AB.

– Paneldebatt- Utmaningar och möjligheter för branschen!

Konferensen den 27 oktober pågår från klockan 10:00 – 15:30 och är kostnadsfri. Ännu finns det möjlighet att anmäla sig till kvällens middag och bankett, gå in på www.charksm.se.