”Värre innnan det blir bättre”

Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen

Rekordhöga elpriser, nästan tvåsiffrig inflation, hotande stagflation och recession. Det tror Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal är vad som väntar livsmedelsproducenter och konsumenter i vinter.

Carl Eckerdal släppte sitt senaste konjunkturbrev den 8 september. Sedan dess har mycket hänt, menar han.

– Då konstaterade jag att de svenska livsmedelsproducenterna har haft två kvartal i rad med rekordstora kostnadsökningar och den snabbaste lönsamhetsminskningen vi någonsin haft. Företagen fyllde i enkäten i juli månad och sedan dess har det mesta blivit värre. Putin har stängt av gasen till Europa, Ringhals 4 har tagits ur drift och energipriserna skenar. Det finns nu prognoser som tyder på att en kilowattimme i södra Sverige i vinter kan kosta uppemot 10 kronor. Förutom elpriserna ser Carl Eckerdal även fortsatta kostnadsökningar på råvaror, transporter och emballage. 

– Enstaka råvaror har gått ner något under sommaren, men då ska man komma ihåg att det är från rekordhga nivåer. Vi är fortfarande väldigt längtifrеn de prisnivåer som gälde innan pandemin. De allra flesta kostnader, inklusive elen, fortsätter som sagt uppåt. I nuläget finns inga tecken på att företagens samlade kostnader kommer sjunka den närmaste tiden. Många producenter har också bundna avtal för bland annat el och råvaror som löper ut vid årsskiftet. Det innebär att företagen inom kort kommer drabbas av ännu större kostnadsökningar än vi hittills. Så tyvärr måste jag konstatera att för en stor del av den svenska livsmedelsindustrin kommer det bli mycket värre innan det blir bättre.