20 procent dyrare mat för pensionärer

PRO:s senaste prisundersökning för 2022 visar att matpriserna har ökat med 20 procent på ett år. 

PRO har i sin undersökning tittat på exakt samma varor som 2021. Matkassen bestod av 36 olika varor som finns tillgängliga i butiker i hela landet. Prisutvecklingen på de olika varorna varierar, mest har priset stigit på rapsoljan som har ökat med hela 45 procent. Men även Bregott och kaffe har ökat mycket, 42 respektive 34 procent. 

– Vi har undersökt matpriserna i över 30 år, en ökning med 20 procent på ett år är jättemycket och det kan bli mycket tufft för många pensionärer, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO.

Butiksundersökningen visar fortsatt också på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor och den dyraste nästan 1 259 kronor, en prisskillnad på 35 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg med 1 078 kronor, och högst i Västerbotten med 1 150 kronor. 

Årets prisundersökning består i själva verkat av tre undersökningar. En för varor i butik, en för nätet och en för upphämtning i butik. Resultatet bekräftar, enligt PRO, bilden av att vi just nu lever i svåra ekonomiska tider och organisationen får dagligen samtal från pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. De ökande priserna drabbar hela samhället och i synnerhet pensionärer med låga pensioner och PRO vill se en höjning av den allmänna pensionen.

– När matpriserna ökar med 20 procent och pensionerna med tre så förstår alla att det inte finns utrymme för någon guldkant i vardagen, säger Åsa Lindestam. 

PROs matkasse innehöll även tre kött- och charkprodukter som alla var från Scan. Det var den ugnsbakade leverpastejen som hade stigit med 15 procent jämfört med 2021, Mamma Scans köttbullar (+ 28 procent) och Scans prinskorv (+ 15 procent).