Facken sa nej till förslag om avtal

Livsmedelsarbetareförbundet sa tillsammans med de övriga facken inom industrin i fredags nej till de opartiska ordförandenas (Opo) avtalsförslag. Därmed fortsätter förhandlingarna.

Den första avtalsskissen från Opo innehöll bland annat en intention att den nya normerande avtalsperioden skall vara tre år, fördelat på tre lönerevisioner.

– Vi är försiktigt positiva till att försöka träffa ett treårsavtal. Livsmedelsbranschen behöver långsiktighet, stabilitet och ökad konkurrenskraft, vilket ett långt avtal ger bättre förutsättningar för, även i det just nu rådande svåra ekonomiska läget, sa Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen.

Men i fredags sa facken inom industrin alltså nej till de opartiska ordförandenas avtalsförslag, bland annat med motiveringen att avtalsvärdet måste höjas.

– Lönen är högsta prioritet för våra medlemmar och därför är vi tydliga i vårt svar till de opartiska ordförandena – det måste till högre nivåer på löneökningarna, sa Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet. 

Utgångspunkten för att Facken inom industrin ska gå med på ett tvåårigt avtal är att det andra året är uppsägningsbart. Facken inom industrin kräver också högre höjning av avtalens lägsta löner, avsättningar till system för arbetstidsförkortning- deltidspension/flexpension och en låglönesatsning. 

Förhandlingarna fortgår nu och de opartiska ordförandena ska under kommande veckor återkomma med nya förslag till slutliga helhetslösningar för det så kallade Märket, som utgör total värderam för hela den kommande avtalsperioden.