Toppmöte för minskat matsvinn

Den 26 april samlas experter, politiker och kungligheter i Stockholm för ett nordiskt toppmöte, Nordic Food Waste Summit, om matsvinn. 

I världen slängs idag mer än en tredjedel av all mat som produceras, I de nordiska länderna slängs cirka 3,6 miljoner ton mat årligen.

  • Matsvinnet är en av våra största utmaningar och det är ett otroligt slöseri att vi slänger så stora mängder ätbar mat i alla delar av livsmedelskedjan. Även om vi har noterat en positiv trend de senaste åren, särskilt i hushållen där en betydande mängd mat slängs, är det långt kvar för att nå målet i Agenda 2030 om att halvera matsvinnet, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket. 

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren och Danmarks livsmedels-, jordbruks- och fiskeriminister Jacob Jensen kommer att delta på mötet. Även H.K.H. Kronprinsessan Victoria av Sverige, och danska prinsessan, H.K.H. Prinsessan Marie, deltar. Bland talarna finns forskare och representanter från myndigheter, organisationer och företag i de olika nordiska länderna och övriga EU. På mötet kommer också panelsamtal och workshops om olika aktuella ämnen att äga rum.

På mötet kommer deltagarna bland annat utbyta erfarenheter och kunskap om hur man mäter matsvinn, lagar och regler kopplade till livsmedel och matsvinn, frivilliga överenskommelser, livsmedelsdonationer, konsumentbeteenden och innovationer. Mötet går att följa till stora delar digitalt.

Nordic Food Waste Summit arrangeras av Livsmedelsverket och Nordiska ministerrådet, i samarbete med Jordbruksverket och Naturvårdsverket.