
Den som arbetar med livsmedelsarbete har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än andra yrkesgrupper på svensk arbetsmarknad. Slaktare och styckare nämns bland yrkena med de högsta riskerna.
Enligt en aktuell statistikrapport från Afa Försäkring så låg den genomsnittliga risken för hela yrkesgruppen livsmedelsarbetare mellan åren 2017–2021 på 9,7 allvarliga arbetsolycksfall per 1 000 sysselsatta. Flest fall hade maskinoperatörer, vilket är den största yrkesundergruppen till livsmedelsarbetare.
– Yrkesundergruppen slaktare och styckare med flera som råkade ut för olycksfall var inte lika många till antalet, men hade den högsta risken för en allvarlig arbetsolycka inom livsmedelsarbete och en genomsnittlig risk på 15,5 per 1 000 sysselsatta. säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Både kvinnor och män skadar sig vid allvarliga arbetsolycksfall oftast i fingrar, hand och handled eller arm. Skador vid maskiner för bearbetning och framställning utgör var fjärde arbetsolycka för både kvinnor och män.
– Det kan vara att man skär sig på sågklingan på en kapmaskin eller skadar sig på en rörlig del på en packningsmaskin. Det kan även vara att man klämmer sig på ett rullband i produktionslinjen. Den händelsetypen är vanligast bland maskinoperatörer, säger Emil Askestad.
Den näst vanligaste orsaken till ett allvarligt olycksfall för män är att skära sig på en kniv, detta är vanligast hos bland annat slaktare och styckare och sker ofta när man skär ut köttdetaljer. För kvinnor är den näst vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall att ramla inomhus. Detta sker oftast i produktionslinjen eller på väg till och från frysar och drabbar främst maskinoperatörer.
Rapporten bygger på en genomgång av nära 1 100 allvarliga arbetsolycksfall och även drygt 2 800 långa sjukfall för privatanställda livsmedelsarbetare som inträffade under perioden 2017–2021.