

Företagen Mycorena och Atria Sweden har inlett ett partnerskap för att utveckla en ny generation charkuterier som korv, hamburgare och smörgåspålägg baserade på mykoprotein.
Mycorena är livsmedelsteknikföretag från Göteborg som utvecklat en svampfermenteringsprocess för mykoproteinet Promyc. Mykoprotein innehåller alla nio essentiella aminosyror och anses vara ett miljövänligt alternativ till köttproteiner. Det är också fritt från de vanligaste allergenerna, vilket gör det till ett säkert och hälsosamt val för konsumenter med olika kostrestriktioner.
Genom partnerskapet med Atria planerar Mycorena nu att skala upp produktionen av mykoprotein. Samtidigt kommer Atria att satsa mer på innovation och produktutveckling för att ta fram nya, alternativa proteinprodukter baserade på mykoprotein. De nya produkterna blir enligt Atria ett komplement för att möta konsumenternas snabbt växande efterfrågan på hållbara proteinkällor. Partnerskapet syftar till att revolutionera den globala mykoproteinförsörjningen under de kommande åren.
– Detta partnerskap markerar en viktig milstolpe för oss, Atrias expertis inom produktutveckling och etablerad kundbas kommer att hjälpa oss att accelerera tillväxten av mykoproteinkategorin på den europeiska marknaden, säger Ramkumar Nair, vd för Mycorena.
Åsa Josell, produktutvecklings- och innovationsdirektör på Atria Sweden, ser mykoprotein som en spännande ny svensk råvara för bolaget.
– Partnerskapet gör att vi kan vara pionjärer när det gäller att erbjuda alternativa proteinprodukter som är både hållbara, smakrika och ger bra näring utan allergener, säger hon.