

Bristen på arbetskraft är en stor utmaning för kött- och charkbranschen. I Göteborgsområdet tas det nu initiativ för att erbjuda jobb inom industrin till personer som kommit till Sverige från krigets Ukraina.
Kött- och charkbranschen står inför stora behov av arbetskraft och det beräknas att cirka 60 procent av kött- och charkföretagen idag behöver rekrytera. Ett samarbete för detta har nu också startats mellan Kött- och Charkföretagen (KCF), Göteborgsregionen, där 13 kommuner i området ingår, och föreningen Help Ukraine. Den 7 september genomfördes en rekryteringsträff i Göteborg där de tre lokala kött- och charkföretagen Signal & Andersson, Ingemar Johansson (idag KLS-ägt) och Direkt Chark fick möjlighet att träffa en grupp ukrainare på cirka 30 personer med intresse av att arbeta i branschen. De rekryterande företagen fick först göra en presentation av sina olika verksamheter och vilka yrken de har behov av, varefter ukrainarna fick följa upp genom att ställa frågor och även träffa representanter från varje företag för sig.
– Vi är så tacksamma över att vi fått den här möjligheten att försöka hitta livsmedelsarbetare från Ukraina, det är ju en grupp människor som hjärtat verkligen klappar extra för. I dagsläget behöver vi först och främst personal till produktionen och paketeringen även om vi egentligen konstant har behov av arbetskraft, sa Lena Sundberg, HR-ansvarig på Ingemar Johansson.
Under hösten kommer Göteborgsregionen att göra en uppföljning av rekryteringsträffen.
– Vi kommer att ta kontakt med alla ukrainare som deltagit i dagens möte och även hålla individuella träffar med företagen för att se om blev det några matchningar av jobb och hur framtiden ser ut. Dessa människor kommer från en nation som befinner sig mitt i ett krig och dom vill inget hellre än att komma in i ett sammanhang med jobb, skola, varda och inte minst få en riktigt inkomst. De har väldigt lite pengar att leva på när de är här, sa Natalja Lipovskaja Nilsson, planeringsledare vid Göteborgsregionen.
Läs hela artikeln om rekryteringen av ukrainare i det senaste numret av Kött & Chark som kommer ut imorgon, fredag.