Protos tar över matkasseföretag

Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson, grundare av Ecoviva och Thomas Östlund, vd och ägare av Protos

Livsmedelsföretaget Protos förvärvar matkasseföretaget Ecoviva. 

– Vi fortsätter vår resa som livsmedelsbolag där vi tar ytterligare ett steg närmare konsumenten, säger Protos vd Thomas Östlund. 

Ecoviva grundades 2008 och var Sveriges första matkasse med i huvudsak ekologiska och svenska råvaror. Företaget har vunnit flera utmärkelser genom åren för sina högkvalitativa matkassar, bland annat Arla Guldko fem år i rad för Bästa Miljöarbete. 

– Som majoritetsägare i Ecoviva öppnar sig möjligheter för oss att utveckla verksamheterna med våra varumärken och att vi som bolag kan få djupare konsumentinsikt, vilket alla våra kunder kommer få glädje av, säger Thomas östlund.

Ecoviva har idag sex olika konsumenterbjudanden med bland annat en specialkasse för laktos- och glutenintoleranta. Företaget har också samarbeten med organisationer som Benify och Villaägarnas Riksförbund. Ecoviva har funnits sedan 2008 och två av grundarna samt en inköpare följer med till Protos.

– Vi har haft ett långt samarbete med Protos som vår leverantör och vi delar värdegrund. Det dags för oss att ta nästa steg och genom Protos får vi helt nya möjligheter, säger Amina Bergendahl, grundare av Ecoviva.

Förvärvet blev klart den 17 oktober och samarbetet inleds omedelbart. Protos bildades under 2022 genom en sammanslagning av Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri. ägare är Thomas Östlund. Bolaget har cirka 160 anställda och omsätter 1 015 miljoner kronor. Verksamheten bedrivs i Visby och i Solna. Ecoviva startades 2008 av barndomsvännerna Annika Kristoffersson och Amina Bergendahl, företaget har främst etablerat sig i Sveriges storstäder.